blank
KÖNYEZETI HATÁS TESZTEK
blank
FÉMVIZSGÁLAT
blank
MŰANYAGOK VIZSGÁLATA
blank
BEVONATVIZSGÁLAT
blank
EGYÉB VIZSGÁLATOK
  blank
Napfénytesztek széles spektrumon

A napfény szimulációs kamrák különleges tagjai a metal halid lámpás készülékek. Ezek egyik legfőbb különlegessége, hogy egy teljes értékű klímakamrát szereltek fel ezekkel a fényforrásokkal. Emellett a fényforrás széles spektrumának köszönhetően nemcsak az UV és a látható fény jelenik meg, hanem az infravörös sugarak is egészen 3000 nm-ig.

 

A járműipari gyártók és beszállítók folyamatosan keresik az új vizsgálati technológiákat. Az egyik ilyen terület az olyan nagyméretű, összeszerelt gépkocsi egységek vizsgálata, mint a lökhárítók, komplett műszerfalak, kocsiajtók. A tesztek célja, hogy megismerjék, a környezeti stressz hatására milyen feszültségek jönnek létre a különböző anyagokból összerakott szerkezetekben. A szabadtéri tesztállomásokon erre az un. IP Box mintatartót használják. Felmerült tehát annak az igénye, hogy a nagyméretű darabokat laboratóriumi körülmények közt is tesztelhessék.

Az elmúlt 20 évben ezen a területen a fém-halogén lámpák terjedtek el, mint teljes spektrumú fényforrások. Az ilyen lámpákkal felszerelt nagyméretű tesztkamrákban az alábbi területeken terjedtek el:

ˇ         autóipar, nagyméretű, összeszerelt elemek, alkatrészek öregedési vizsgálata

ˇ         klíma berendezések hőterheléses tesztje

ˇ         napelemek, kollektorok vizsgálata

A fém-halogén lámpák spektruma némileg eltér a korábban megismert fényforrásoktól. Az egyik jellemzőjük a fényük, teljes tartomány a 280 nm-től a 2500 nm-ig terjed, ami nagyon jól megközelíti a föld felszínére érkező napfény teljes spektrumát. A képen az is látszik, hogy a fém-halogén lámpák spektruma nem folytonos, hanem egyedi spektrumvonalak sorozatának összességéből áll, vagyis kvázi folytonos.

 ATLAS SolarChamber

ATLAS SolarChamber

A SolarChamber széria tagjait MH vagy MHG lámpákkal szerelték fel, és mind beltéri, mind kültéri gyorsított időjárás szimulálására alkalmasak. 
Bisnode tanusitvany