Részletes ismertető

"A vizsgálati feladat ismeretében Önnel közösen megtervezzük a tesz(tek)et, majd leszervezzük, elvégezzük őket. Komplett dokumentációt adunk magyar illetve angol nyelven, s mindez nem kerül többe mint a laborok díja."

testORG - vizsgálatok tesztre szabva!

 

Ruhaipari bélésanyag összetételének vizsgálata

 

A vizsgálat háttere:

Egy partnerünk a ruhaiparban tevékenykedik, kifejezetten öltönyök előállításával és forgalmazásával foglalkozik. Az említett partner összetételvizsgálattal keresett meg minket, egy öltönybe varrt bélésanyagra volt kíváncsi, szerette volna tudni, hogy ténylegesen azt kapja-e beszállítótól, amit megrendelt.

  

A vizsgálati módszerről röviden:

Magyarország textilpiacán nem elég csak az igényeket és az elvárásokat, a folyamatosan változó divatot követni, de figyelni kell az alapanyagok minőségére és a gyártási folyamatra, azaz a termékek biztonságára is. A közvetlenül bőrrel érintkező ruhák, szövetek készítéséhez még magasabb felelősségnek és gondosságnak kell társulnia.

A folyamatos minőség fenntartásához szükséges a REACH (1907/2006/EK ) rendelet  betartása, amely szerint a textíliák nem, vagy csak csekély mértékben tartalmazhatnak meghatározott anyagokat (pl. nehézfémeket, azo-színezékeket, stb.) A nyersanyag összetétel meghatározására, a szálasanyagok elnevezésére és címkézésre vonatkozik a Nyersanyag rendelet (96/74 EK, 96/73 EK; 25/2005 (IV.29) GKM rendelet és módosításai).

Szakértők a  – ruha alapanyag, gyermekruha alapanyag, alsónemű, konfekció, háztartási textíliák, játékok, műszaki textíliák, autóiparban használatos textíliák – biztonságát mindennapi használati körülmények között vizsgálják és tesztelik, hogy valós képet kapjanak minden lehetséges kockázatról és használati szituációról. [1]

A vizsgálat eredménye:

A vizsgálat az MSZ 13560-2:2011-es szabvány szerint zajlott. EZ egy rendkívül egyszerű és gyors vizsgálat volt, ami kimutatta, hogy a beküldött bélésanyag 100% Lyocell.

 

 

 

Vizsgált jellemző

Bélésszövet

Mért érték

[%]

Nyersanyag összetétel

100% Lyocell

 

[1] ÉMI-TÜV SÜD Kft       


 

 

Milyen szinten befolyásolja a festék tartósságát nagymértékű hőmérséklet ingadozásoknál - azaz hősokk vizsgálatnál - a termék festése előtti zsírtalanítási lépés kihagyása?

 

A vizsgálat háttere:

 

Egy partnerünk építőipari vevőnknek szállít festett, megmunkált termékeket. Azt szerették volna megvizsgálni, hogy a zsírtalanítási lépés kihagyása festés előtt milyen szinten befolyásolja a festék tartósságát nagymértékű hőmérséklet ingadozásoknál. A zsírtalanítási lépés kihagyása tipikus korróziós elváltozást eredményez, mivel a fémfelület és a bevonat között nem tud megfelelő tapadás létrejönni, amely korai rozsdásodást vált ki. Ennél a vizsgálattnál viszont a cél a hőmérsékletváltozásból eredő anyagfáradás vizsgálata.

A partnerünk a vizsgálatra több festett terméket küldött, ezek között volt olyan is, aminél elvégezték a zsírtalanítási lépést, így a vizsgálat végén összehasonlítást is kaptunk a kétféle eljárásról.

  

A vizsgálati módszerről röviden:

 

Egy fagyos téli reggelen az autó elindítása után az alkatrészek néhány perc alatt akár több mint 100°C-ot melegedhetnek. Ez a hirtelen hőmérsékletváltozás az anyagok gyorsabb tönkremenetelét eredményezheti. Ennek a hatásnak a modellezésére fejlesztették ki a hősokk kamrákat, ahol másodpercek alatt akár 300°C-os hőmérséklet különbséggel is lehet sokkolni a mintákat. 

Nyáron is hatalmas stressz érheti a gépjármű kényes alkatrészeit, mint például a szélvédőt, amikor a 30-40 fokos hőségben bekapcsoljuk a klímát. A rossz minőségű üveg megrepedhet, de akár be is robbanhat a hirtelen stressztől. Hasonló effektust láthatunk a járólapokon, repedezett utakon – gyakran nem a rázkódás okozza a repedéseket, hanem a hősokk. [1]

 

                                          1. kép Angelantoni mozgó kosaras hősokk kamra

  

A vizsgálat eredménye:

 

A vizsgálat paraméterei egyéni specifikáció szerint zajlottak és összesen 5 napig tartottak. A mintákat 15 percenként mozgatta a készülék mínusz és plusz tartomány között.

Amint a teszt lefutott megkezdődött a vizuális kiértékelés a részünkről, ahol nem találtunk hibát vagy bármilyen elváltozást a mintákon.

A partnerünk további vizsgálatoknak fogja alávetni a termékeket házon belül, de remélhetőleg nem találnak majd különbséget a zsírtalanított és a nem zsírtalanított termékek között.

 

 

 

 

2. képek Vizsgálat után

 


 

Utcai lámpák világítótestének vizsgálati módszere rázásvizsgálattal

A vizsgálat háttere:

Egyik partnercégünk közterületekre, utcára, ipartelepekre és egyéb más szegmensekbe gyárt lámpatesteket. A gyártási megfelelőséghez többek között rázástesztre van szükségük. A termékek viszonylag nagyok és nehezek, a teszthez szükséges megfelelő teherbírású rázókészülékből nincs sok az országban.

A vizsgálathoz szükség van egy befogóra, ami megfelelően összeköti a rázókészülék tárgyasztalát és a vizsgálandó lámpatestet. Ennek elkészítéséről a partnerünk gondoskodott.

 

A rázóvizsgálatban vagy vibráció szimulációban - attól függően, hogy hívjuk - azt a vibrációs környezetet szimuláljuk, amelynek a termék a felhasználás során lesz kitéve. A termékeket ehhez hasonló környezetben tesztelik, hogy megállapítsák a tartósságát.

 

 

1. kép Rázókészülékcsalád az Atestor Kft forgalmazásában

 

A vizsgálat eredménye:

A vizsgálat azt a célt szolgálta, hogy a partnerünk által gyártott lámpák megfelelnek-e a tervezett használatukra. A vizsgálat egy előírt szabvány szerint zajlott, többek között három irányban kellett szimulálni a terméket. Ezt a lámpatest átszerelésével és csúszó asztal segítségével sikerült megoldani. A vizsgálatokat az eddig tesztelt lámpatestek sikerrel zárták.   

2. képek Vizsgálat közbeni beállítások

 


 

Két típusú ragasztó különbségének vizsgálata szakítóvizsgálattal

A vizsgálat háttere:

Kültéri termékeket gyártó partnerünk a következő kéréssel keresett meg minket.:

Jelenleg arra használnak egy ragasztótípust, hogy műanyag termékeket rögzítsenek fémekhez. A jelenleg használt ragasztó száradási ideje hozzávetőlegesen 24 órá, ennek megfelelően a gyártás ezen fázisához érve, a folyamat kb. 1 napig állni kényszerül. Ennek kiküszöbölésére beszereztek egy másik típusú, 5-6 óra kötési idővel rendelkező ragasztót.

Ezután keresték fel ismét cégünket, az Atestor Kft-t, mivel szerették volna megtudni, hogy a két ragasztótípus vajon ugyanannyit fog-e kibírni a húzó-nyúló igénybevétel hatására. Első körben szakítóvizsgálatra gondoltunk, hiszen ezzel a vizsgálattípussal - amennyiben van különbség a két ragasztó között -  kimutatható lesz az, hogy húzásra ugyanúgy viselkednek-e majd a ragasztók, mely partnerünk fő szempontja.

 

A vizsgálati módszerről röviden:

A szakítóvizsgálat a szilárd anyagok mechanikai tulajdonságainak mérésére szolgál. Roncsolásos vizsgálat, mely során a próbatest alakúra kiképzett munkadarabot szakítógépen, állandó húzással fokozatosan megnyújtják, egészen addig, amíg a mintadarab el nem szakad. A folyamat során végig mérik a munkadarab megnyúlását a terhelés változásának függvényében.                                            

A szakítóvizsgálat egyik eredménye a megnyúlás-erő diagram, az ún. szakítódiagram. Ezen a megnyújtás és a szakítás folyamata nyomon követhető és szakaszokra osztható.

  • Az első szakasz a rugalmas alakváltozás szakasza. Ezen a szakaszon nem történik még olyan deformáció, ami miatt a mintadarab ne nyerhetné vissza eredeti alakját.
  • A második szakasz az egyenletes alakváltozás. Ezen a húzási szakaszon a képlékeny deformáció azonos végig a húzott mintadarabon.
  • A harmadik szakasz a kontrakció, amikor egy ponton elkeskenyedik a mintadarab, majd ott el is szakad.

Az anyag szakítószilárdsága az a mennyiség, amely a szakítódiagram maximális erőpontjának és a mintadarab keresztmetszetnek a hányadosa.

 

                                                

                                             1. kép Galdabini Quasar 100 szakítógép

 

A vizsgálat eredménye:

A vizsgálat végén kiderült, hogy a kevesebb kötési idővel rendelkező ragasztónak valamennyivel rosszabbak az értékei, mint a partnerünk által jelenleg használt - 24 óra alatt megkötő- ragasztónak.

A partnerünk tudomásul vette az eredményt, és inkább a minőség mellett döntöttek, tehát a hosszabb kötési idővel rendelkező, jobb szakítóeredményekkel rendelkező ragasztót használják továbbra is a termékük gyártásában.

 

2. kép Tesztelendő mintadarabok

3. kép Szakítóvizsgálat közben

 

Eredmények számokkal:

Vizsgálat sorrendje

azonosító

Fm

[N]

A
[mm]

 1

24 órás r.

593

7,73

2

24 órás r.

798

12,46

3

24 órás r.

847

13,15

4

24 órás r.

637

8,34

5

24 órás r.

758

12,48

6

5-6 órás r.

445

8,03

7

5-6 órás r.

512

4,01

8

5-6 órás r.

543

4,32

9

5-6 órás r.

468

3,40

10

5-6 órás r.

464

4,62

 

[A]         Az eredeti jeltávolságnak a próbatest elszakadásáig bekövetkezett maradó megnövekedése (Lu-Loaz eredeti jeltávolság (Loszázalékában kifejezve.

[Fm]       A próbatestet a vizsgálat során érő legnagyobb terhelő­erő a folyáshatár túllépése után.

 

 


 

Volfrám és réz elektródák összetételének meghatározása pásztázó elektronmikroszkóppal (SEM)

Provertha Electronic Components Zrt.

  

A vizsgálat háttere:

 

Egy partnercégünk anyagösszetétel vizsgálatának lehetőségével kereste meg az Atestor Kft.-t. A cég kompaktáló berendezésekben az erek összehegesztésére volfrám és réz elektródákat használ, annak függvényében, hogy milyen terméket szeretnének hegeszteni. A cég minőségügyi osztályán felmerült a kérdés, hogy a felhasznált elektródák beszállítóját le tudják-e valahogy ellenőrizni, azaz vajon ténylegesen nagytisztaságú volfrám és réz elektródákat szállítanak-e be a számukra?

A felmerült kérdések tisztázására felmerült egy független, külsős labor lehetősége. Mivel az Atestor Kft. már korábban is kapcsolatban állt a céggel – több közös munkájuk során – így ezúttal is minket kerestek meg tesztigényükkel.

A megkeresés és annak protokollja, a korábbi tapasztalatokra is építve egyszerűen és gyorsan lezajlott. A partnercég igénye tehát a beszállított elektródák anyagösszetételének vizsgálatára vonatkozott, melyre mi a pásztázó elektronmikroszkóp vizsgálati módszerét ajánlottuk.

 

A vizsgálati módszerről röviden:

 

A pásztázó elektronmikroszkóp (angolul: Scanning Electron Microscope, SEM) olyan elektronoptikai eszköz, amely a vizsgált tárgy felszínének meghatározott területét irányított vékony elektronnyalábbal, pontos minta szerint végigpásztázza, az elektronsugár és a tárgy kölcsönhatásából származó jeleket erre alkalmas detektorokkal érzékeli, és ezeket megfelelően feldolgozva, az elektronsugár mozgásával szinkronizálva képileg - esetleg más formátumban, pl.: spektrum - kijelzi.

Mivel az elektronsugár és a tárgy kölcsönhatásaként számos, az anyag adott felületére jellemző típusú jel keletkezik, lehetővé válik a minta különböző tulajdonságainak képszerű megjelenítése, vagy a vizsgált anyag tulajdonságainak, a vizsgálati terület helyének – képileg is azonosítható – meghatározása. Ilyen módon a vizsgált anyag alaki (morfológiai) sajátosságain túlmenően, a készülék felszereltségétől függően számos más tulajdonság is vizsgálható lehet (például a kémiai összetétel).

Mindezek ellenére a pásztázó elektronmikroszkóp legáltalánosabban használt sajátossága az, hogy a vizsgált anyagok felszínének alaki tulajdonságairól nagy felbontású és nagyítású, ugyanakkor nagy mélységélességű képet tud alkotni.

 

1. kép Pásztázó transzmissziós elektronmikroszkóp

 

A vizsgálat eredménye:

 

A vizsgálat sikeresen lefutott, mely során kiderült, hogy a beszállító valóban nagytisztaságú volfrám és réz elektródákkal látja el a partnercéget. Így tehát elmondható, hogy a vizsgálat eredménye a megrend

KÉPZÉS

Reológia (MFI)

Itt találja a Reológia témakörében tartott eddigi képzéseink összefoglaló anyagait.

Főbb témaköreink:
Folyásindex-mérő berendezések (MFI)
MFI mérés elvégzésének a menete
Mérés kiértékelése
Termékminősítési reológia mérések